Vrijeschool en basisschool de Rudolf Steinerschool is de vrije school voor Haarlem/Schalkwijk

Basisschool de Rudolf Steinerschool is de vrijeschool van Haarlem Schalkwijk

De natuur leer je
beter kennen als
je er middenin zit.

Gepubliceerd op: 02-07-2025Nieuw

2024-2025 Nieuwsbrief 11


Basisschool de Rudolf Steinerschool is de vrijeschool van Haarlem Schalkwijk

Nieuwsbrief 11


Agenda


Vrij 11 juliLaatste schooldagklas 1 t/m 6,  11:00u vrij
Za 12 juli t/m zo 24 augustusZomervakantie!
Ma 25 aug1e schooldag klas 1 t/m 6
Di 26 aug1e schooldag kleuters
Do 4 septSchoolfotograaf klas 1 t/m 6
Wo 10 septKlassenouder overleg
Wo 17 septStudiedag
Ma 22 septOuderavond klas 1 / MR
Wo 24 septOuderavond klas 6
Vrij 26 septMichaelsfeest 13:00u vrij
Ma 29 septOuderavond klas 2
Di 30 septOuderavond klas 3 en 4


In deze nieuwsbrief

  • Van de directie
  • Sint Jansfeest
  • Het getuigschrift
  • Hulp gezocht voor de moestuin van school
  • Help mee in onze schoolbieb
  • Circusvoorstelling voor de kinderen
  • Herhaalde oproep voor de Wintermarkt
  • Ingezonden berichten
  • Vakantie en studiedagen

Van de directie

Beste ouders en verzorgers,


Dit is de laatste nieuwsbrief van het jaar. Wat een bijzonder schooljaar ligt er weer achter ons. De laatste weken voor de zomervakantie zijn altijd een moment waarin het heel druk is maar tegelijkertijd om even stil te staan bij wat er allemaal gebeurd is dit jaar. Terwijl we de klaslokalen langzaam opgeruimd worden, komt de gedachte op: wat is er veel gebeurd, gegroeid en beleefd in elke klas. Kinderen die aan het begin van het jaar nog een beetje zoekend waren, staan nu stevig in hun schoenen, klaar voor een volgende klas of stap.


Zelf merk ik in deze periode altijd hoe snel het allemaal gaat. Van kleine kleuters naar grote zesdeklassers, dat gebeurt in een paar schooljaren, maar soms voelt het als een zucht. En juist dat maakt het werk op deze school zo waardevol. De betrokkenheid van collega’s, de openheid van de kinderen en de steun van jullie als ouders vormen samen een gemeenschap waar ik dankbaar deel van mag uitmaken. Tijdens feesten als Pinksteren en Sint Jan voel je dat extra sterk, dan zijn we echt samen.


Ook op inhoudelijk vlak hebben we dit schooljaar veel mogen doen en ontwikkelen. Het inspectiebezoek aan zowel de DLL als de ELL, aan het begin van het schooljaar, vroeg opnieuw om scherpte en reflectie. We zijn dan ook trots dat beide locaties een prachtige voldoende hebben behaald. Het gaf ons niet alleen erkenning, maar ook nieuwe inzichten die we meenemen in onze verdere groei.

Er is met veel toewijding gewerkt aan het versterken van de verbinding tussen de kleuterbouw en de onderbouw. Juist die doorgaande lijn in het onderwijs vinden we belangrijk om kinderen op een natuurlijke, vloeiende manier te begeleiden in hun ontwikkeling.

Binnen de verschillende specialismen heeft vooral het vakgebied rekenen zich verder verdiept. Er ligt nu een stevige, inhoudelijke lijn die zowel leerkrachten als leerlingen houvast biedt.

Een initiatief dat we met veel plezier hebben omarmd, is de buitendag voor klas 1. Wat was het mooi om te zien hoeveel plezier en leerruimte dit buiten zijn biedt. Door het enthousiasme van zowel de leerlingen, hun ouders en de leerkrachten hebben we besloten om dit volgend schooljaar voort te zetten én uit te breiden met een pilot voor klas 2.


Ook op personeelsgebied kijken we terug op een stabiel jaar. De bezetting was vrijwel constant, wat zorgde voor rust en continuïteit in de groepen.

Het zijn stuk voor stuk stappen waar we met recht trots op mogen zijn. Ze laten zien hoe we als school blijven bouwen, groeien en samen verder ontwikkelen.


We kijken met dankbaarheid terug en gaan met frisse energie vooruit. Maar eerst is het tijd om los te laten, te vertragen en ruimte te maken voor vakantie. Namens het hele team wensen we jullie een zomer vol zonlicht, verwondering en rust.



Zomerse groet,


Horriah Nelissen



Sint Jansfeest

Het getuigschrift (schoolrapport van uw kind)


Op de laatste schooldag, tijdens de uitreiking van de getuigschriften, hangt er een vreugdevolle spanning in de klas. De leerkracht leest voor elke leerling een spreuk voor, zelf gekozen of zelf geschreven, terwijl de klas raadt voor wie deze woorden en het getuigschrift bedoeld zijn.


Gedurende het hele schooljaar heeft de leerkracht samen met de kinderen gewerkt en hen aandachtig waargenomen. In de laatste maanden van het schooljaar, vaak tijdens lange avonden, in de meivakantie of op vele zondagen, worden deze waarnemingen zorgvuldig omgezet in woorden, een spreuk en een tekening. Het maken van het getuigschrift is een intensieve taak, die veel toewijding vraagt. Toch komt in dat proces alle liefde samen waarmee de leerkracht het kind het hele jaar heeft begeleid.


Bij het schrijven van het getuigschrift denkt de leerkracht terug aan hoe het kind zich door het jaar heen heeft ontwikkeld, hoe het zich heeft ingezet bij de verschillende vakken, hoe het zich bewoog in de groep. Het hele kind verschijnt in de innerlijke voorstelling van de leerkracht. Dat moment van aandacht is als het weven van een fijn, geestelijk draadje tussen kind en leerkracht.


Het getuigschrift vormt de bekroning van het gezamenlijke werk. Zelfs als het proces soms moeizaam was, is het een tastbaar teken van de voortdurende handreiking van de leerkracht: om het kind te verbinden met de leerstof, met de anderen in de klas en met zichzelf.


Wanneer de leerkracht het getuigschrift overhandigt, is dat doordrenkt met het besef: We hebben samen een jaar gedeeld, ons ingespannen, en het was bijzonder om jou zo van nabij te leren kennen. Tegelijkertijd is er op die laatste dag ook de opwinding van de naderende vakantie, waardoor de diepe waarde van het getuigschrift soms slechts gedeeltelijk wordt ervaren.


Daarom is de rol van ouders belangrijk in dit moment. Door thuis samen met het kind in alle rust de spreuk te lezen, de tekening te bekijken, en liefdevol terug te blikken op de mooie en

waardevolle momenten van het afgelopen schooljaar, wordt het kind gesterkt in zijn vermogen tot verbinding. De spreuk en de tekening richten zich op het kind. Het ontwikkelingsbeeld is daarentegen bedoeld voor ouders en/of verzorgers en is geschreven voor volwassenen, niet voor kinderen. Na de zomervakantie draagt het kind de persoonlijke spreuk (uit het hoofd) voor in de klas, op de dag van zijn of haar geboorte.

Gezocht hulp voor de schoolmoestuin


Voor de zomervakantie zoek ik (meester Bjorn van tuinbouw) nog enkele ‘oppasouders’ voor de schooltuin. Er is volop courgette te oogsten door de zomer heen!

Vooral van 20-7 t/m 25-8.

Dus wie wil in de vakantie een leuke activiteit doen met de kids:

Bel of bericht me op 06-17831584

Heel veel dank alvast!

Groeten meester Bjørn

Oproep: Help mee in onze schoolbieb!


Onze gezellige schoolbibliotheek is een plek waar kinderen kunnen wegdromen in verhalen, nieuwe werelden ontdekken en hun liefde voor lezen kunnen laten groeien. Om deze plek levendig en goed georganiseerd te houden, zijn we op zoek naar enthousiaste ouders die af en toe willen helpen.

Of je nu houdt van boeken ordenen, kinderen wilt helpen bij het kiezen van een boek, of gewoon graag een rustige plek ondersteunt waar leren centraal staat jouw hulp is van harte welkom!

Wanneer?

We zoeken ouders die wekelijks of tweewekelijks vanaf 9 uur ‘s ochtends een uurtje kunnen helpen.

Waar?

In onze sfeervolle schoolbibliotheek, midden in het hart van de school.

Interesse?

Laat het ons weten via meester Jasper of Chantal (IB-er) of loop even binnen bij de bieb voor een praatje.

Circusvoorstelling voor de kinderen


De ouders in de school dragen veel bij aan ons onderwijs. Wij zijn daar als team enorm dankbaar voor. Zonder jullie hulp zouden we ons rijke vrijeschool onderwijs niet kunnen geven. Een voorbeeld daarvan was de voorstelling van WIRWAR Producties, waarvan een van onze ouders de regisseur en artistiek leider is. Deze voorstelling hebben De kinderen begin april een voorstelling vol verbazing, verwondering en verbinding hebben de kinderen genoten van deze voorstelling.



Herhaalde oproep voor de wintermarkt


Lieve ouders,

Zoals bij de meeste ouders wel bekend is er ieder jaar op school een wintermarkt.

Deze wintermarkt wordt in november gehouden.

Er komen allerlei kraampjes die spullen verkopen.

Er staan ook een aantal kramen van de zesde klas, de kinderen verkopen zelfgemaakte spullen de opbrengst is voor hun kamp.


De organisatie van de wintermarkt wordt gedragen door 3 ouders. Aankomende november zal de laatste keer zijn dat wij de organisatie doen, hierna zijn we op zoek naar 2/3 nieuwe ouders die dan ons stokje willen overnemen. Het zou heel mooi zijn als er dit jaar al een nieuwe organisatie mee kan lopen met ons voor overdracht.


Mocht je interesse hebben stuur dan een bericht aan Ilse, zij zal je dan met ons in contact brengen. We kunnen dan wat meer informatie geven over het reilen en zeilen van deze organisatie.


We horen graag.


Groetjes

Mascha, Fleur en Kimm


Workshops en trainingen september CJG Kennemerland


Beste ouders,


In het nieuwe schooljaar staan er weer interessante trainingen, workshops en webinars gepland voor kinderen en hun ouders/opvoeders. Een aantal van deze activiteiten starten al in september.

Voor vragen over ons aanbod kun je contact opnemen met ons cursusbureau via

cursusadministratie@cjgkennemerland.nl.


Met vriendelijke groet,


Nina Suppers | Projectmanager Preventief Groepsaanbod


Centrum voor Jeugd en Gezin Kennemerland

Kleermakerstraat 51a

1991 JL Velserbroek

www.cjgkennemerland.nl


Schoolvakanties 2024-2025

Zomervakantie: za 12 juli t/m zo 24 aug


Schoolvakanties 2025-2026

Herfstvakantie: za 18 okt 2025 t/m ma 27 okt 2025 (ma 27 okt is studiedag)

Kerstvakantie: vrij 19 dec 2025 t/m zo 4 januari 2026

Voorjaarsvakantie: za 21 feb 2026 t/m zo 1 maart 2026

Paasweekend: vrij 3 april t/m ma 6 april 2026

Meivakantie: za 18 april 2026 t/m di 5 mei 2026 (ma 20 apr en ma 4 mei zijn studiedagen)

Hemelvaartsweekend: do 14 mei 2026 t/m zo 17 mei 2026

Pinksteren: za 23 mei 2026 t/m ma 25 mei 2026

Zomervakantie: za 4 juli 2026 t/m zo 16 augustus 2026


Studiedagen 2025-2026

Woensdag 17 september

Maandag 27 oktober (Studiedag Ithaka)

Vrijdag 20 maart (Suikerfeest)

Maandag 20 april

Maandag 4 mei

Maandag 22 juni


Vrije middagen 2025-2026 les tot 13.00 uur

Vrijdag 26 september St. Michael

Donderdag 9 oktober (oudergesprekken)

Donderdag 11 november St. Maarten

Vrijdag 5 december St. Nicolaas

Donderdag 18 december Kerstviering

Vrijdag 20 februari Verkleedfeest

Donderdag 12 maart (oudergesprekken)

Donderdag 2 april Paasviering

Vrijdag 22 mei Pinksterfeest

Vrijdag 26 juni Sint Jan


Algemene ouderavonden (AO) + schoolpresentaties (SP)

Woensdag 27 augustus Opmaat Inloop 19.45 uur start 20.00 uur

Dinsdag 7 oktober AO Inloop 19.15 uur, start 19.30 uur

Donderdag 19 maart SP Inloop 8.30 uur, start 8.45 uur


Oudergesprekdagen

Maandag 6 oktober t/m vrijdag 10 oktober donderdag 9-10 les tot 13.00 uur

Maandag 9 maart t/m vrijdag 13 maart donderdag 12- 3 les tot 13.00 uur


Overige belangrijke data

Donderdag 2 juli Laatste schooldag kleuters Les tot 13.00 uur

Vrijdag 3 juli Laatste schooldag klas 1 t/m 6 Les tot 11.00 uur


Klassenouder Overleg met directie en IB 8.30 – 9.30 uur in de lerarenkamer

Woensdag 10 september

Maandag 24 november

Dinsdag 10 februari

Donderdag 7 mei


Koffieochtenden met directie 8.30 - 9.30 uur in de lerarenkamer

Donderdag 2 oktober

Dinsdag 13 januari

Maandag 30 maart

Woensdag 10 juni


Vergaderdata Medezeggenschapsraad

Maandag 22 september

Maandag 13 oktober

Maandag 17 november

Maandag 12 januari

Maandag 16 februari

Maandag 23 maart

Maandag 13 april

Maandag 18 mei

Maandag 15 juni