Vrijeschool en basisschool de Rudolf Steinerschool is de vrije school voor Haarlem/Schalkwijk

Basisschool de Rudolf Steinerschool is de vrijeschool van Haarlem Schalkwijk

De natuur leer je
beter kennen als
je er middenin zit.

Gepubliceerd op: 07-05-2025Nieuw

2024-2025 Nieuwsbrief 9


Basisschool de Rudolf Steinerschool is de vrijeschool van Haarlem Schalkwijk

Nieuwsbrief 9


Agenda


Ma 12 meiKlassenouder overleg 8:30u
Di 13 mei t/m vr 16 meiAvondvierdaagse
Wo 14 meiOfficiële opening van het nieuwe schoolplein om 12:30u
Do 29 mei t/m zo 1 juniHemelvaartsweekend
Vrij 6 juniPinksterfeest 13:00u vrij
Za 7 juni  t/m ma 9 juniPinksterweekend
Ma 23 juniStudiedag
Vrij 27 juniSint Jansfeest 13:00u vrij
Ma 7 juli's middags oudste kleuters over de brug naar klas 1
Di  8 juliAfscheid oudste kleuters
Do 10 juliLaatste schooldag kleuters
Do 10 juli Opruimmiddag klas 1 t/m 6 , 13:00u vrij
Vrij 11 juliLaatste schooldagklas 1 t/m 6,  11:00u vrij
Za 12 juli t/m zo 24 augustusZomervakantie!

In deze nieuwsbrief

  • Van de directie
  • Foto's sportdag
  • Buitendag klas 1
  • Pinksterfeest (kleuters)
  • Dansen bij het Pinksterfeest
  • Ingezonden berichten
  • Vakantie en studiedagen

Van de directie

Beste ouders en verzorgers,


Hopelijk hebben jullie allemaal genoten van een fijne en ontspannen meivakantie. Het weer werkte in ieder geval geweldig mee! Zelf heb ik genoten van een prachtige week fietsen door het mooie Zwitserland.

We gaan nu vol energie en enthousiasme de laatste 10 weken van dit schooljaar in. Er staan nog mooie weken voor de boeg, met tussendoor nog twee lange weekenden vrij. Wat is het jaar voorbijgevlogen! In deze laatste fase van het schooljaar hebben we elkaar als team, ouders en kinderen nog hard nodig – om samen het jaar goed en met plezier af te ronden.


Schoolplein: bijna helemaal klaar

We zijn ontzettend trots en blij om te zien hoe enthousiast de kinderen spelen op het vernieuwde schoolplein! Van voetballen tot klimmen en schommelen, iedereen geniet volop van het spelen en maakt volop gebruik van al het nieuws.

Zoals de meesten van jullie waarschijnlijk al hebben gezien, is het schoolplein bijna volledig af. Fase 1 en 2 zijn afgerond, en fase 3, die nog enkele kleine aanpassingen en verdere vergroening omvat, staat gepland voor 2026.

We hadden het hek rondom het plein graag eerder vernieuwd, maar helaas staat een grote scheve conifeer in de weg, waardoor het moeilijk is om het hek mooi te plaatsen. We hebben lange tijd moeten wachten op de vergunning van de gemeente om de boom te mogen kappen. Omdat we deze vergunning nog niet hadden, hebben we ervoor gekozen om in fase 1 en 2 eerst de speeltoestellen af te maken, zodat de kinderen snel van het plein konden genieten. Als het financieel haalbaar is, zullen we proberen het hek alsnog in deze fase te vernieuwen. Mocht dit niet lukken, dan wordt het hek onderdeel van fase 3 en zal het begin 2026 gerealiseerd worden. We houden jullie uiteraard op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.


Officiële opening schoolplein

We kijken uit naar de officiële opening van het schoolplein! De wethouder van Onderwijs en onze bestuurder zullen hierbij aanwezig zijn. Deze feestelijke gebeurtenis vindt plaats op woensdag 14 mei om 12:30 uur. We hopen op een mooie opkomst van ouders en verzorgers. Helaas is klas 6 dan op kamp, wat uiteraard jammer is, maar we maken er hoe dan ook een bijzondere en feestelijke gelegenheid van. We hopen jullie daar te zien!


Vooruitblik op de formatie

We zijn achter de schermen al geruime tijd bezig met de formatie voor het komende schooljaar. Een groot deel is inmiddels afgerond. Bij dit proces wordt altijd heel zorgvuldig gekeken naar wat het beste is voor de kinderen, de leerkrachten én de hele school. In de volgende nieuwsbrief zal ik de formatie met u delen, zodat u weet wie volgend jaar in welke klas of functie staat. Fijn dat we dit proces vóór de zomervakantie kunnen afronden!


Klassenouderoverleg

Aanstaande maandag vindt het laatste klassenouderoverleg van dit schooljaar plaats. Hebben jullie onderwerpen die jullie graag via de klassenouder met de directie willen bespreken? Geef deze dan door aan je klassenouder. Ik hoor graag wat er leeft, welke vragen er zijn en of er suggesties of aandachtspunten zijn.


Hartelijke groeten,

Horriah Nelissen


“Kon ieder kind dit maar doen”.


Het is drie weken geleden dat we op de buitendag in het bos waren. En wat een verrassing: we lopen nu onder een groen bladerdek en kunnen nauwelijks meer tussen de bomen doorkijken. De meidoorn bloeit overdadig wit en op de grond ruiken we aan heerlijk geurende wilde roosjes.


De laatste keer hadden we het begin van een mierenhoop ontdekt en vol verwachting gingen we kijken hoe het er nu bij ligt: de ijverige mieren doen hun naam eer aan, want er is echt een berg ontstaan, en het krioelt er van mieren die in en uitgaan. Sommige mieren dragen zelfs een andere mier op hun rug naar binnen. In het wekelijkse verhaal vertelde de bosdwerg vandaag allerlei wonderlijks over de mieren, dat ze zoetigheid uit bladluizen kloppen en aaien, dat de mieren net als de bijen een bruidsvlucht maken, dat er door iedere mier altijd goed wordt samengewerkt.

Door zo te luisteren en te leren gaan de kinderen meer zien en herkennen. Maar andersom gebeurt ook: door goed waar te nemen leren ze ook nieuwe dingen.


Bij de rekenplek werd een reken-bingo gedaan, ieder kind had zijn eigen 10structuur neergelegd in de vorm van een eierdoos. Die vulden ze met dennenappels als ze het antwoord op een som wisten.


Bij de letterboom, de plek waar we taal activiteiten doen, deden we een spel met ge-, be-, en ver- woorden, drie voorvoegsels die veel voorkomen in onze taal, waarbij ze steeds naar de juiste plek moesten rennen. Het was nog best lastig om verschillende woorden te bedenken, maar er werd ijverig nagedacht.


Op het sociale vlak zijn er zowel botsingen als ontmoetingen en daar besteden we steeds aandacht aan. Wat wil je en hoe laat je dat merken. Heb je gehoord wat de ander zei? Zou je graag mee spelen en met wie? Hoe vraag je dat?

Wie heeft er een oplossing voor…

Door ze zo te betrekken leren ze dat ze zelf tot goede oplossingen in staat zijn. En dat gaat met vallen en opstaan.


Het viel deze keer op hoe vanzelfsprekend het is geworden voor de kinderen om in het bos te zijn en hun schooldag op deze wijze mee vorm te geven.

Een ouder die mee was zei: “Kon ieder kind dit maar doen!”


Pinksteren (kleuters)


Pinksteren vieren we 50 dagen na Pasen.


Met Pinksteren ontvingen de eerste leerlingen van Jezus de “heilige geest”. Die “heilige geest” wordt wel voorgesteld als een duif. Teken van vrede, van hoop en toekomst. Een gelukkige toekomst voor iedereen. De duif is de boodschapper van nieuw leven. Pinksteren is het feest van “op weg gaan”.


In de oude volksfeesten werd het mooiste meisje van het dorp door de jongemannen tot pinksterbloem of –bruid gekozen en met bloemen versierd en gekroond. De bloem of bruid symboliseerde het begin van een nieuwe zomer. Het was het beeld van de aarde in bruidstooi, gereed om de Heilige Geest te ontvangen.

Maar ook is een gebruik dat de zogenaamde “luikak” gekroond werd als pinksterbruid. De zaterdag voor Pinksteren werd in alle vroegte, met veel lawaai het hele dorp wakker gemaakt door de jeugd. Wie het laatst opstond was de luilak, moest trakteren en werd gekroond. De luilak was namelijk degene die de mysterie slaap had doorgemaakt en zo was ingewijd.


In de kleuterklas vieren we het pinksterfeest vanuit het gebeuren in de natuur en de beleving daarvan. De bloesem gaat bloeien, jonge dieren worden geboren, het leven gaat voort! We zingen van de duifjes in het duivenhuis en van “de fiere pinksterblom”.

De oudste jongen en het oudste meisje uit de klas vormen een bruidspaar. Dit Pinksterbruidspaar symboliseert “het huwelijk” tussen moeder aarde en de zon waardoor het land weer vruchtbaar wordt. Allemaal maken we ons eigen bruidskransje van crêpepapier en versieren die met bloemen. De bloemen zijn zelfgemaakt en symboliseren de scheppende kracht van de mens en het mensenwerk dat nodig is om de wereld een beetje mooier te maken.

We eten bruidstaart en hebben bellen om die we vrolijk laten rinkelen. Buiten dansen we en doen spelletjes rond de meiboom. Een ode aan de lente en een verwelkoming van de zomer!


Pinksteren kleuters

Werkochtend:

Voor het maken van de rinkelbellen voor de jongens en de rozen voor de meisjes zal er een werkochtend zijn op dinsdag 3 juni vanaf half 9 tot ongeveer half 10.


Kleding:

Vrijdag 6 juni vieren we het Pinksterfeest. De kleuters zijn gekleed in wit of pastel- kleurige kleding. De kinderen hebben papieren kransen in het haar en dragen rozen en rinkelende bellen!


Optocht:

Om 12.30 uur lopen we in een kleurige optocht door het park. Wilt u op het plein wachten tot wij naar buiten komen? U kunt dan aansluiten in de stoet.


Zilveren bellen met Pinksteren:

Met Pinksteren vormen het oudste meisje en de oudste jongen uit de kleuterklas een bruidspaar, zij lopen voorop in de stoet die door het park trekt. Achter hen lopen de jongens met hun rinkelbellen (recht) en de meisjes met hun roosje (rond).


De klas wordt in het wit getooid, net zoals de Pinksterbruid.

Wit is de kleur van het reine, het nieuwe. We zingen “Hier is onze fiere Pinsterblom”, waarin “fiere” van vierge, of “maagdelijk” komt. De bruid is onze aarde die bevrucht wordt door het scheppend wereldwoord, de “bruidegom”.


Alles met Pinksteren gaat over het zelf scheppende van de mens, vandaar dat we ook zelf de papieren bloemen maken, terwijl we ze met Sint Jan buiten plukken om er een krans mee te maken.


De zilveren bellen van de rinkelbellen wekken de mens op: wordt wakker voor de goddelijke wereld, luister en hoor het wereldwoord! Dit in tegenstelling tot de warmte van het goud dat we met kerst zien, de liefde die ons hart van binnen uit verwarmt.


De rinkelbellen voor de jongens en de roosjes voor de meisjes zijn roze-rood: magenta. Magenta is de hemelse kleur, het groen van de stokken en steel is het symbool van het aardse, waarbij de bruiloft tussen het hemelse en het aardse verbeeldt wordt.


De kinderen krijgen een papieren krans in het haar, een symbool voor de goddelijke kroning van de verlichte mens. En verlicht ben je wanneer je gedachten niet meer met je op de loop gaan, maar je je denken kunt sturen en wel zo dat het scheppende gedachten worden. Zoals het wereldwoord in het begin van de aarde-ontwikkeling scheppend was, zo zal de mens “als God” worden.


Witte duifjes vliegen boven het bruidspaar: duiven zijn vogels die boodschappers voor de mens zijn. Je laat ze ergens los en ze komen bij je terug. Ze kunnen zich als enige vogels recht omlaag naar beneden laten zakken, vanuit de hemel!

In een aantal sprookjes komen witte duifjes of vogeltjes voor, ze wijzen de mens de weg- als ze wakker (genoeg) zijn. In Doornroosje valt iedereen tegelijk met haar in slaap, maar wanneer de prins haar wekt, dat wil zeggen als zij geestelijk “ontwaakt”, trekken de duifjes hun kopje onder hun vleugels vandaan en vliegen naar het vrije veld.


Op het schoolplein staat de meiboom waar omheen we samen dansen. Het is het feest van het zich verbonden voelen. We hopen dat de mensheid in de toekomst leert zich met álle mensen verbonden te voelen, de volgende fase in onze mensheidsontwikkeling.



Astrid

Dansen bij het Pinksterfeest

Het Pinksterfeest komt er alweer bijna aan! Met daarbij natuurlijk de meiboomdansen van de kinderen en ook traditiegetrouw de Morrisdans van klas 6. Wat zou het leuk zijn als we dit jaar ook weer een groepje enthousiaste ouders bij elkaar hebben om weer eens een Morrisdans (de Zwaardendans) mee in te studeren en uit te voeren! Mocht je interesse hebben, dan kunnen we een aantal momenten afspreken, bijvoorbeeld vlak voor of na het einde van de schooldag, om dit in te studeren. Geef je op bij Chantal:coosten@rsschool.nl

of loop even langs.

Theater in Castricum


Op 22 en/of 23 mei gaan (enkele) klassen naar de voorstellingen van Theatercompagnie Nicole & Martin in de witte theatertent in Castricum. Het publiek is welkom bij de openbare voorstellingen op zaterdag 24 en zondag 25 mei bij nog twee andere sprookjes. En bij de voorstellingen van Compagnia Baccalà op 22 en 23 mei.


Vele bezoekers in heel Europa gingen u voor en genoten met volle teugen van theatervoorstellingen die uniek in hun soort zijn: intiem, intensief, speels en vol humor - acrobatisch, mimisch en muzikaal van een bijzonder hoog niveau. Geen wonder dat het werk van Nicole & Martin uit Zwitserland al met vele prijzen bekroond werd. Theater met de allure van een circus, ….of andersom?


Ieder jaar trekken zij met hun theaterkaravaan door heel Europa en staan steeds een week op een locatie om hun publiek te fascineren en enthousiasmeren. Dit jaar slechts twee weken in Nederland, waarvan één week in Castricum! Puur, eerlijk en onversterkt weten zij hun publiek in het hart te raken. En dat steeds in de landstaal, nu dus Nederlands met charmant Zwitsers accent. Laat u meevoeren in een meeslepende sprookjeswereld en geniet samen met ruim 300 bezoekers van de unieke theaterervaring waar Nicole & Martin garant voor staan.

Afbeelding met tekst, poster, boek, tekenfilm Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist., Afbeelding

Dit keer een unicum! Te gast in de witte tent het duo Compagnia ‘Baccalà’, uit Italië. De veelvuldig met internationale prijzen gelauwerde voorstelling ‘Pss Pss’

verovert inmiddels de hele wereld: 5 continenten, 55 landen en … een voorstelling zonder woorden! Mime, acrobatiek en vernieuwende clownerie zorgen ervoor dat het publiek meegevoerd wordt in humor en spel die je niet mag missen! Een ongekende kans en gegarandeerd plezier dat het Nederlandse publiek nu in Castricum met dit wereldberoemde duo kan beleven: topniveau! Mis ze niet!


Kaarten viaNicole et Martin - 2025

Absoluut de moeite waard om voor beide gezelschappen naar Castricum te komen!

Afbeelding met kleding, tekst, Menselijk gezicht, persoon Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist., Afbeelding


Schoolvakanties 2024-2025

Hemelvaartsweekend: do 29 mei t/m zo 1 juni

Pinksterweekend: za 7 juni t/m ma 9 juni

Zomervakantie: za 12 juli t/m zo 24 aug


Studiedagen 2024-2025

Maandag 23 juni


Vrije middagen 2024-2025 les tot 13:00u

Vrijdag 6 juni Pinksterfeest

Vrijdag 27 juni Sint Jansfeest


Vergaderdata Medezeggenschapsraad

Dinsdag 20 mei

Dinsdag 17 juni