Vrijeschool en basisschool de Rudolf Steinerschool is de vrije school voor Haarlem/Schalkwijk

Basisschool de Rudolf Steinerschool is de vrijeschool van Haarlem Schalkwijk

De natuur leer je
beter kennen als
je er middenin zit.

Gepubliceerd op: 04-10-2023Nieuw

2023-2024 Nieuwsbrief 2

Basisschool de Rudolf Steinerschool is de vrijeschool van Haarlem Schalkwijk


Nieuwsbrief 2

AgendaIn deze nieuwsbrief

  • Van de directie
  • Gymmeester en stagiaire stellen zich voor
  • Kleuters op bezoek bij de Smid
  • Appelvrouwtje
  • Michaelsfeest op het strand
  • Kinderboekenweek
  • Ingezonden berichten
  • Vakantie en studiedagen

Van de directie


Beste ouders en verzorgers,


Wat een prachtige nazomer hebben we. Het weer blijft zacht en mild, of dit nu helemaal hoort bij deze tijd van het jaar of niet, we kunnen er wel volop van genieten.

In deze Michaelstijd wordt onze moed en doorzetting volop getest. Zo zou vorige week de onderwijsinspectie een bezoek brengen aan onze school, maar helaas is dit niet doorgegaan wegens ziekte van een van de inspecteurs. Vorig jaar mei (2022) is de onderwijsinspectie op onze beide locaties geweest om onze scholen te onderzoeken. Dit onderzoek heeft toen tot een aantal verbeterpunten geleid.Het afgelopen jaar is er door de beide teams heel hard gewerkt om de verbeterpunten die de inspectie nodig vond, door te voeren in de scholen. 

We weten nog niet wanneer de inspectie onze school nu zal bezoeken. Wij als directie en als team wachten vol vertrouwen het nieuwe bezoek van inspectie af.

Vorige week donderdag en vrijdag hebben alle klassen het Michaelsfeest gevierd. De kleuters vierden op donderdag het feest waar de kleuters, tijdens een prachtige wandeling, het appelvrouwtje bezochten. In de klas stonden er heerlijke drakenbroden klaar om op te smullen. De kleuters mochten hun appel, die ze van het appelvrouwtje gekregen hadden, helemaal glimmend oppoetsen en ze glommen prachtig.Op vrijdag hebben klas 1 t/m 6 het Michaelsfeest op het strand gevierd. Het was een echt Michaelsfeest waar de weergoden de kinderen (en de volwassenen) op de proef stelden. De kinderen hebben hun moed en dapperheid getoond door de elementen te trotseren en heel voldaan weer op school terug te keren. Er zijn op het strand prachtige draken gebouwd, er werd een verhaal verteld, er is gezongen en klas 6 had een spannend ‘moeds’ parcours gemaakt waar alle kinderen doorheen mochten klauteren en kruipen. Kortom alle kinderen hebben hun dapperheid en moed verder kunnen ontwikkelen.Voor de zomervakantie is met het team hard gewerkt aan het schoolplan 2023-2027. In dit plan wordt beschreven waar wij de komende vier jaar aandacht aan willen besteden. Alle ideeën en wensen zijn samengevoegd in een planning per jaar. Onze jaarplannen (de rode draad voor het schooljaar) vloeien hieruit voort. Thema's waar wij dit jaar als team o.a. aan gaan werken zijn:Digitale Geletterdheid (Algemene ouderavond maandag 13 november)

Burgerschap in het vrijeschoolonderwijs Leerlijn EngelsMeer en Hoogbegaafde onderwijs verder uitwerkenVerdere versterking reken- en taalonderwijsEn we willen heel graag de band met jullie als ouders en verzorgers verder versterken. De jaarfeesten worden gelukkig weer volop gevierd en daar ontmoeten we velen van jullie. Dit jaar zijn er twee algemene ouderavonden en op 12 maart 2024 zijn jullie allen van harte uitgenodigd voor een schoolpresentatie (zie jaarkalender). Ook zijn jullie welkom op de eerste koffieochtend met de directie om vragen, suggesties of leuke mededelingen te delen. Deze zal zijn op maandag 9 oktober van 8.30-9.30 uur.

Hartelijke groet,

Horriah Nelissen

Vredesweek: Kraanvogels vouwen voor Vrede

Tussen 16 t/m 24 september vond dit jaar de landelijke Vredesweek plaats. Onze 4e, 5e en 6e klas deden mee met het eeuwenoude Japanse ritueel voor vrede: het vouwen van 1.000 kraanvogels. Alle gevouwen kraanvogels werden op donderdag 21 september tussen 14 en 16 uur op de Grote Markt uitgedeeld. Zo heeft onze wens voor vrede zich verspreid door de hele stad!

Dezeactiviteit was een initiatief van Stadsklooster Haarlem in samenwerking met: Bavo Jenaplanschool, De Hartenlust, Rudolf Steinerschool, Vrije School De Lindeboom, Vrije School Kennemerland, Vrije School Kleverpark en de Printerette Haarlem.

Gymmeester Jeroen

Sinds dit schooljaar zal ik op de vrijdag bewegingsonderwijs verzorgen aan de klassen 2,3 en 6 op de Engelandlaan. Ik kijk er naar uit om met de kinderen aan de slag te gaan.

Daarnaast ben ik op de andere werkdagen te vinden in de gymzalen van vrije school de Lindeboom en vrije school Rudolf Steiner, locatie Duitslandlaan.

Zelf heb ik vroeger ook altijd erg veel gesport. Vaak voetbalde of handbalde ik buiten met mijn vrienden. Op 6-jarige leeftijd ben ik als kleine jongen op handbal gegaan, nadat ik een keer mee ging met een vriend om te kijken of ik het ook onwijs leuk zou vinden. Dat was dan ook het geval, al snel was ik besmet met het handbalvirus. Stapsgewijs gingen we elk jaar meer trainen om na elke training weer de betere handbalversie van onszelf te worden. Voor ik het wist streden we elk jaar om de landelijke jeugdtitels. Naar verloop van tijd was ik bijna dagelijks op het handbalveld te vinden op de trainingen of tijdens de wedstrijden. Het harde werken tijdens de trainingen werd uiteindelijk ook beloond. Met mijn jeugdteam werden we Nederlands jeugdkampioen en later werd ik ook opgeroepen voor de regionale en landelijke jeugdteams. Mijn droom om in Jong Oranje te handballen werd werkelijkheid. Bij mijn eigen handbalclub had ik door de jeugdhandbalperiode veel hoogtepunten, maar ook veel tegenslagen ervaren. Uiteindelijk ben ik daar weer sterker van geworden en ben ik speler van het eerste team geworden. Waarmee we onder andere Eredivisie en Europacup-handbal speelde.

Op de school probeer ik nu elke gymles mijn passie en enthousiasme voor bewegen aan de kinderen over te dragen. Zodat de kinderen elke week weer de betere gymversie van hunzelf worden, dan de gymles ervoor.

Zelf heb ik de MBO opleiding Sport & Bewegen gevolgd in Leiden, na deze opleiding ben ik in Den Haag gaan studeren op de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Omdat ik mezelf wilde door ontwikkelen als gymmeester.

Momenteel word ik er vaak gelukkig van om met vrienden buiten te fitnessen. Daarnaast kan ik er erg van genieten om in het weekend met vrienden voetbal en F1 te kijken onder het genot van een goede en gezonde catering.

Stagiaire Rebekka

Mijn naam is Rebekka Betz en ik kom dit schooljaar elke dinsdag en donderdag stage lopen in de klas van Jacomijn en Daniel in klas 5.

Ik sta aan het begin van mijn Vrijeschool Pabo opleiding aan de Hogeschool in Leiden. Omdat ik zelf in Duitsland opgegroeid ben, mocht ik de afgelopen weken mijn eerste dagen op een Nederlandse Basisschool beleven, en ben helemaal onder de indruk hoe gemotiveerd en hard de kinderen kunnen werken.

Ik hoop de kinderen dit jaar goed te kunnen ondersteunen in het leren maar ook in hun ontwikkeling naar zelfstandigheid.

Zelf heb ik drie kinderen tussen 1,5 jaar en 8 jaar. In mijn vrije tijd (die ik op dit moment wat minder heb, of vind) vind ik het heerlijk om met vrienden te wandelen en te lezen.

Kleuters bij de Smid


Michaelsfeest kleuters
Michaelsfeest klas 1 t/m 6 op het strand

Kinderboekenweek


Woensdag 4 oktober start de kinderboekenweek!

Onze bieb wordt weer versierd en er zijn nieuwe boeken voor in de klas.

Schoolvakanties 2023-2024


Herfstvakantie: za 21 okt t/m zo 29 okt

Kerstvakantie: vrij 22 dec t/m zo 7 jan

Voorjaarsvakantie: za 17 febr t/m ma 26 febr

Paasweekend: vrij 29 mrt t/m di 2 april

Meivakantie: za 27 april t/m zo 12 mei (incl hemelvaart)

Pinksterweekend: za 18 mei t/m ma 20 mei

Zomervakantie: za 20 juli t/m zo 1 sept


Studiedagen 2023-2024

Vrijdag 13 oktober Studiedag Ithaka

Maandag 13 november Digitale geletterdheid & Mediawijsheid

Vrijdag 22 dec voorafgaand aan de kerstvakantie

Maandag 26 febr aansluitend aan de voorjaarsvakantie

Dinsdag 2 april aansluitend aan het paasweekend

Maandag 1 juli

Dinsdag 2 juli


Vrije middagen 2023-2024 les tot 13:00u

Dinsdag 5 december Sint Nicolaasfeest

Donderdag 21 december Kerstviering

Vrijdag 16 februari Verkleedfeest

Donderdag 28 maart Paasviering

Vrijdag 26 april Sportdag

Vrijdag 17 mei Pinksterfeest

Vrijdag 31 mei Personeelsuitje

Maandag 24 juni Sint Jansfeest

Donderdag 18 juli laatste schooldag kleuters

Vrijdag 19 juli laatste schooldag klas 1 t/m 6 kinderen zijn om 11:00u uit


Algemene ouderavonden en schoolpresentatie 2023-2024

Maandag 13 november inloop 19:15u start 19:30u

Dinsdag 12 maart schoolpresentatie inloop 8:30u start 8:45u


Klassenouder overleg met schoolleiding

Woensdag 17 januari 8:30u—9:30u lerarenkamer

Donderdag 30 mei 8:30u—9:30u lerarenkamer