Vrijeschool en basisschool de Rudolf Steinerschool is de vrije school voor Haarlem/Schalkwijk

Basisschool de Rudolf Steinerschool is de vrijeschool van Haarlem Schalkwijk

De natuur leer je
beter kennen als
je er middenin zit.

Gepubliceerd op: 15-03-2024Nieuw

2023-2024 Nieuwsbrief 7

Basisschool de Rudolf Steinerschool is de vrijeschool van Haarlem Schalkwijk


Nieuwsbrief 7

Agenda


Do 21 maartOudergesprekken (13:00u vrij)
Vrij 22 maartPalmpasen (gewone lesdag)
Do 28 maartPaasviering (13:00u vrij)
Vrij 29 mrt t/m di 2 aprilPaasweekend (dinsdag 2 april is studiedag)
Wo 17 aprilLentemarkt
Za 20 aprilLentemarkt Duitslandlaan
Vrij 26 aprilSportdag (13:00u vrij)
Za 27 apr t/m zo 12 meiMeivakantie (incl. hemelvaartsweekend)
Vrijdag 17 meiPinksterfeest (13:00u vrij)
Za 18 mei t/m ma 20 meiPinksterweekend
Di 21 mei t/m vrij 24 meiAvondvierdaagse
Vrij 31 meiAlle kinderen zijn om 13:00u uit (ivm pers.uitje)
Di 11 juniSchoolfotograaf voor de kleuters
Ma 24 juniSint Jansfeest (13:00u vrij)
Ma 1 juli en di 2 juliStudiedagen 
Do 18 juliLaatste schooldag kleuters.
Alle kinderen zijn om 13:00 vrij,
Vrij 19 juliLaatste schooldag klas 1 t/m 6  kinderen zijn om 11:00u vrij
za 20 juli t/m zo 1 sepZomervakantie

In deze nieuwsbrief

  • Van de directie
  • Kleuters Pasen
  • Kleuters Moeder Aarde
  • Lentemarkt klas 6
  • Lentemarkt Duitslandlaan
  • Inzendingen ideeën nieuw schoolplein
  • Ingezonden berichten
  • Vakantie en studiedagen

Van de directie

Beste ouders en verzorgers,


De lente komt langzaam in aantocht. De temperaturen stijgen iets en de natuur komt weer tot leven en wordt weer zichtbaar in zijn kleuren en geuren. De kinderen spelen volop buiten en genieten van elke zonnestraal die er schijnt. Jassen en handschoenen worden ’s middags vergeten omdat de temperatuur dat met zich meebrengt. De gevonden voorwerpen bak is dan ook weer overvol.


Schoolpresentatie

Afgelopen dinsdag hebben we een prachtige en rijke schoolpresentatie gehad. De kinderen van klas 1 t/m 6 hebben op het grote podium laten zien wat ze zoal tijdens de schooluren doen, dit onder toezicht van een volle zaal met ouders. Het was een cadeautje, voor ons als team, om deze ochtend samen met de kinderen te kunnen invullen. Dank jullie wel voor de vele hartverwarmende reacties. Het doet de gemeenschap verbinden. Volgend jaar weer!


Schoolplein

Vorige week heeft de hele school in het teken gestaan van het bedenken van een nieuw schoolplein. De kinderen hebben in hun eigen klas totaal ‘out of the box’ mogen nadenken over hun grootste wensen op het schoolplein. Dit hebben ze vertaald in tekeningen, knutsels en er zijn zelfs filmpjes gemaakt. Maar ook de ouders hebben mee kunnen denken! De schoolpleincommissie heeft met een ideeën kraam op het schoolplein gestaan en veel ouders hebben hun ideeën door kunnen geven. Al deze fantastische ideeën en ontwerpen worden verzameld en geclusterd zodat de schoolpleinarchitect ze kan gaan verwerken in een concept schoolplein ontwerp. Dit ontwerp wordt dan nog bijgeschaafd tot een definitief ontwerp dat welke we (in fases) willen gaan realiseren.


Tevredenheidsonderzoeken én sociale veiligheidsmonitor

Deze maand worden de tevredenheid-enquête en sociale veiligheidsmonitor bij onze leerlingen van de klassen 4, 5 en 6 afgenomen tijdens schooltijd.

Dit jaar zullen ook alle ouders en medewerkers verzocht worden deze in te vullen. Binnenkort ontvangen jullie hiervoor een link naar de vragenlijst. Een hoge respons helpt altijd om de uitkomsten betrouwbaarder te maken. Daarom wordt gevraagd om jullie medewerking. Uiteraard zal er een terugkoppeling van de resultaten plaatsvinden.


Op weg naar Pasen vieren we op vrijdag 22 maart Palmpasen en op vrijdag 28 maart Pasen. De Ramadan is deze week begonnen en de Vastenperiode is net over de helft.


Voor nu wens ik jullie allemaal mooi lenteweer toe, dat de zon maar iets meer mag gaan schijnen en ons vitamine D level weer mag doen rijzen.


Hartelijke groet,

Horriah NelissenKleuters Pasen

Deze liedjes zingen we bij de Palmpasenoptocht met de kleuters (soms een beetje anders)

Vrijeschoolliederen

Palmpasenoptocht kleuters

Vrijdag 22 maart lopen we weer vrolijk zingend in een lange rij door het park met onze mooi versierde Palmpasenstokken. Boven op de top kijken de broodhaantjes hun rozijnenoogjes uit! De linten wapperen en de gouden zonne-cirkel kondigt het naderende paasfeest aan. Maar voordat het zover is, wordt er eerst ijverig gewerkt om de Palmpasenstokken zo mooi mogelijk te maken.

De ouders lopen mee in deze vrolijke optocht vanaf 12.30u. Wilt u op het plein wachten tot wij naar buiten komen? U kunt dan aansluiten in de stoet.

Om de mooie rij met kinderen te behouden, lopen de ouders en niet tussen, maar aan de zijkant mee.


We willen u vragen om uw kind tijdens de optocht vooral zélf zijn/haar palmpasenstok te laten dragen:

Het is mooi om te zien wat er gevraagd wordt van het kind om zijn haantje in de top te houden bij het ronddragen. Al een beetje "ik-kracht", zou je kunnen zeggen, daar waar het haantje symbool voor staat. Door als ouder vertrouwen te hebben in dit draagvermogen van je kind, help je hem of haar zich te sterken.

Neem je de stok over van je kind, dan ontneem je hem of haar dat beleven in zichzelf. Ze weten dan ook niet wat te doen en verstoren de concentratie die de andere kinderen nodig hebben.

Dit alles heeft ook te maken met het verzorgen van de eerbiedskrachten, waar in de kleuterklassen veel mee gewerkt wordt.


Paasfeest kleuters

Op donderdag 28 maart vieren we het Paasfeest. Op het terrein tegenover Vrij Waterland hebben we een heel goed plekje gevonden, waar de paashaas ons zoeken ieder jaar weer rijkelijk beloont met de mooiste eieren. Bij slecht weer gaan we eieren zoeken in en om de school.

De tafel wordt feestelijk gedekt en we eten een eitje en paasbrood.


Paasverrassing:

In de kleuterklassen geven we de kinderen met Pasen een klein paaspresentje. Dit presentje wordt door de ouders gemaakt, maar voor de kinderen is het de paashaas die het ze ermee verrast.

De kinderen maken een lente-mandje dat de dagen tot aan Pasen gevuld wordt met zelfgemaakte werkjes, tuinkers en eitjes. Met Pasen zal er als verassing in het mandje voor ieder kind het paaspresentje zitten!


Astrid


Moeder Aarde


Na de voorjaarsvakantie verschijnt Moeder Aarde op de jaartafel bij de kleuters met om haar heen de wortelkindertjes. Waarom laten we haar verschijnen? We weten en we voelen dat er in de aarde weer krachten aan het werk zijn die ervoor zorgen dat de bomen zullen uitlopen, de zaden ontkiemen en de bloemen gaan bloeien. Moeder Aarde en haar helpers, de elementenwezens, zijn druk bezig de wortels “op te poetsen” en de zaadjes te omhullen zodat zij gaan ontkiemen. De levenskrachten in de aarde stromen weer, de aarde begint uit te ademen.


Vruchtbaarheidsgodinnen

in oude mythologische verhalen zijn talloze vruchtbaarheidsgodinnen te vinden zoals Artemis, Demeter en Persefone in Griekenland. In het oude Egypte Isis en in Keltische streken Bride of Brigit. Haar feestdag is op 1 februari en was de voorloper van Maria Lichtmis. In Noord-Europa vinden we Freya en Vrouw Holle.

Al deze verhalen vinden we weer terug in de onderbouw.


Moeder Aarde en de elementenwezens

Kabouters en elfen zijn de bekendste natuurwezens of elementenwezens. De kabouters zorgen voor de aarde in het wortelgebied, de elfen zijn verbonden met het luchtelement. Zij zweven om de planten, de bloemen en de bomen en doorstromen deze met etherische krachten van licht. In het waterelement zijn nymfen werkzaam en in het vuurelement de vuurwezens. Zij helpen ook met het rijpen van zaden en vruchten.

In vroegere tijden zagen veel mensen de elementenwezens nog, maar juist nu kunnen we er vanuit ons gevoels-bewustzijn ook weer een verbinding mee maken. En dat is ook wat de elementenwezens en de aarde nodig heeft. Dat wij niet alleen némen van de aarde, maar zórgen voor de aarde. Dat wij de grond zó bewerken dat deze vruchtbaar wordt en er geen chemische middelen nodig zijn. Wanneer wij contact maken met de elementenwezens, zullen zij oplichten en ons daarbij helpen!


Kleuters leven nog helemaal vanuit een gevoelsverbinding met de natuur. Op de vrije school geven wij als leerkrachten liefdevolle aandacht aan de natuur en alles wat er omheen weeft. Zo wek je bij de kinderen eerbied voor de aarde op. Wij hopen dat door dit zaadje te zaaien, ze als toekomstige volwassene zorg dragen voor Moeder Aarde.


Astrid


Lentemarkt klas 6

Beste allemaal,


Op woensdag 17 april organiseert klas zes een kleine lentemarkt op het plein vanaf 13u.

Café, spel voor kinderen, leuke en lekkere dingen te koop, groot en klein, gezelligheid.

Van harte welkom!


Als je thuis nog kleding hebt of boeken die je weg wilt doen maar een tweede leven verdienen, zijn wij daar heel blij mee voor onze verkoop.

Graag in een doos of tas voor de deur van klas zes zetten. Dat mag al vanaf nu.


Hartelijke dank!


En gegroet!

Klas zesLentemarkt Duitslandlaan


Op zaterdag 20 april 2024 gaan we een mooie Vrije School traditie in ere herstellen: de lentemarkt!

Het feest zal plaatsvinden in school en op het plein, van 10-14u, en wordt georganiseerd door de kinderen en ouders van klas 6b.

Het is een dag om onze school in het zonnetje te zetten, en familie, vriend(innet)jes en de buurt zijn dan ook van harte welkom!

Een deel van de opbrengst is voor het eindkamp van klas 6b. Het overige deel wil de vertrekkende klas graag gebruiken voor een cadeau aan de school.

In alle klaslokalen worden activiteiten georganiseerd, waarbij ouders van de desbetreffende klas helpen. Denk aan: stenen versieren, armbandjes maken, yoga, poppendokter, schminken, robotjes maken, of pannenkoeken bakken.

Klas 6b zorgt voor een heus restaurant, er komt een tweedehands boekenmarkt, en er wordt witte kleding (Pinksterfeest!) verkocht en themakleding voor het jaarlijkse verkleedfeest.

Ook de fameuze Lentefee zal haar opwachting maken, en heeft voor alle kinderen een schatje bij zich.

Meer informatie volgt, zet de datum alvast in jullie agenda’s!

Groetjes van klas 6b

Kom dan naar een van de landingsplaatsen in Haarlem of Ouddorp!


Om te onderzoeken of het vrijeschoolonderwijs echt bij jou past, nodigen we je van harte uit op een van onze landingsplaatsen. Hier maak je kennis met ons onderwijs en lichten we de trajecten toe die we bieden aan bevoegde én onbevoegde leerkrachten.


Er wordt verteld over het werken op de Vrijeschool en de mogelijkheid om een SOLstudent te worden. SOL staat voor Samen Opleidend Leren. We bieden in samenwerking met de pabo in Leiden stageplaatsen en scholing aan. Er wordt een stukje praktijk ervaren en er wordt vertelt over opleidingsmogelijkheden.


De landingsplaatsen worden gehouden op woensdagmiddag 20 maart 2024 in Haarlem op de Vrije School Kleverpark en op woensdagmiddag 27 maart in Oudorp op De Sterrenzanger. Aanmelden kan via personeelsadministratie@vsithaka.nl


Ideeën nieuwe schoolplein!

Schoolvakanties 2023-2024

Paasweekend: vrij 29 mrt t/m di 2 april

Meivakantie: za 27 april t/m zo 12 mei (incl hemelvaart)

Pinksterweekend: za 18 mei t/m ma 20 mei

Zomervakantie: za 20 juli t/m zo 1 sept


Studiedagen 2023-2024

Dinsdag 2 april aansluitend aan het paasweekend

Maandag 1 juli

Dinsdag 2 juli


Vrije middagen 2023-2024 les tot 13:00u

Donderdag 28 maart Paasviering

Vrijdag 26 april Sportdag

Vrijdag 17 mei Pinksterfeest

Vrijdag 31 mei Personeelsuitje

Maandag 24 juni Sint Jansfeest

Donderdag 18 juli laatste schooldag kleuters

Vrijdag 19 juli laatste schooldag klas 1 t/m 6 kinderen zijn om 11:00u uit


Klassenouder overleg met schoolleiding

Donderdag 30 mei 8:30u—9:30u lerarenkamer