Vrijeschool en basisschool de Rudolf Steinerschool is de vrije school voor Haarlem/Schalkwijk

Basisschool de Rudolf Steinerschool is de vrijeschool van Haarlem Schalkwijk

De natuur leer je
beter kennen als
je er middenin zit.

Gepubliceerd op: 16-02-2024Nieuw

2023-2024 Nieuwsbrief 6

Basisschool de Rudolf Steinerschool is de vrijeschool van Haarlem Schalkwijk


Nieuwsbrief 6

Agenda


Vrij 16 februariVerkleedfeest (13:00u vrij)
Za 17 feb t/m ma 26 febVoorjaarsvakantie (ma 26 feb is studiedag)
Wo 28 febSchoolschaatsen
Di 12 maartSchoolpresentaties klas 1 t/m 6 (8:30u-9:30u)
Do 21 maartOudergesprekken (13:00u vrij)
Vrij 22 maartPalmpasen (gewone lesdag)
Do 28 maartPaasviering (13:00u vrij)
Vrij 29 mrt t/m di 2 aprilPaasweekend (dinsdag 2 april is studiedag)
Wo 17 aprilLentemarkt
Vrij 26 aprilSportdag (13:00u vrij)
Za 27 apr t/m zo 12 meiMeivakantie (incl. hemelvaartsweekend)

In deze nieuwsbrief

  • Van de directie
  • Ideeën bus MR
  • Kleuters; verkleedfeest en vrouw Holle
  • Schaatsen klas 1 t/m 6
  • Nieuws schoolpleincommissie
  • Aankondiging lentemarkt
  • Tekeningen klas 6
  • Ingezonden berichten
  • Vakantie en studiedagen

Van de directie

Beste ouders en verzorgers,


De ochtend begint weer lichter te worden. Niet meer in het donker naar school fietsen maar met prachtig gekleurde luchten. De Nederlandse roze, rode, oranje Aurora’s. Het is hartverwarmend om met dat beeld de ochtend te beginnen.


Verbinding is een sleutelwoord op de Vrijeschool. Door ervaringen en activiteiten aan te bieden die klassenoverstijgend of schoolbreed zijn, werken we aan het vormen van een sterke gemeenschap. Een van de mooie feesten die deze verbinding versterken is het verkleedfeest. Een weekje later dan de start van het echte carnavalsfeest maar daarom niet minder populair onder de kinderen. As vrijdag gaan we er een gezellige feestelijke en vrolijke dag van maken waarin ‘de verbinding vinden met elkaar’ centraal staat!


Een andere manier van verbinden begint op school al bij de deur van de klas. Elk kind wordt in de ochtend begroet met een persoonlijke handdruk. Zowel op de basisschool als middelbare school begint elke dag met het samen zeggen van een ‘spreuk’. Dat is niet alleen op de Nederlandse scholen zo, maar op alle vrijescholen over de hele wereld; dezelfde spreuk, elk in de eigen taal. Deze twee vormen verbinden ons met elkaar, maar ook is er zo verbinding met de wereld om ons heen.


Omdat we deze verbinding zo belangrijk vinden willen we jullie vragen om de kinderen op tijd naar school te brengen. Om 8.20 uur gaat de bel, om 8.25 uur gaan we naar binnen zodat we om 8.30 uur de dag gezamenlijk kunnen starten.


We wensen jullie allemaal een hele fijne en rustige krokusvakantie! Geniet van hopelijk een voorjaarszonnetje,


Hartelijke groet,


Horriah Nelissen


Project binnenste buiten van de MR


Als je deze 'brievenbus' ziet staan ergens op school, kan je antwoord geven op de maandelijkse vraag.

Een enkeling heeft de bus al ontdekt. Vast dank voor je bijdrage!

We laten hem een maand langer staan met dezelfde vraag zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen horen/lezen. In de nieuwsbrief zal maandelijks een bericht over 'binnenste buiten' komen te staan.


Hartelijke groet,

De MR


Verkleedfeest kleuters


Vrijdag 16 februari vieren we het verkleedfeest, alle kinderen komen dan verkleed naar school. In de kleuterklas komen zij als een figuur uit de sprookjeswereld zoals een prins of prinses, ridder of kabouter. Wat ook kan is als dier, boer, boerin, engel of tovenaar. Echter: niet als iets engs als draak of haai en geen figuren van de tv, zoals Superman, Spiderman, Elsa of Anna. En zonder maskers of gezichtsbedekkende schmink.


Die dag hoeft er geen brood mee van thuis, we eten dan pannenkoeken!


Vrouw Holle

Op 2 februari is het feest van Maria Lichtmis. Dan zweeft Vrouw Holle over de akkers, de velden en de bossen en wekt alles weer tot leven. De bomen zullen weer gaan uitlopen en de zaden ontkiemen.

Er zijn vele verhalen over Vrouw Holle, het bekendste voor ons is het sprookje van Grimm. Een meisje verliest haar spoeltje in de put en springt er achteraan. Zij komt in een mooie wereld, waar de bloemen bloeien en de zon schijnt. Daar ontmoet zij Vrouw Holle. “Maar omdat zij zulke grote tanden had, sloeg het meisje de schrik om het hart en zij wilde weglopen”. Even later treed zij bij haar in dienst en schudt de veren goed op, “zodat het sneeuwt op aarde”. Zij wordt beloont met goud, haar luie stiefzuster met pek.


Vrouw Holle is een voortvloeisel uit de vroegere “schikgodinnen”, die het lot bepalen. Dit doen zij door te spinnen, te weven en te vlechten. Zij weven de levensdraden van ons lot door de levens heen. Hoe kan het anders dat je de juiste personen ontmoet?


In de Edda wonen de drie schikgodinnen Urd, Vendandi en Skuld onder de levensboom Yggdrasil. De oudste, Urd (van “oer”), beschouwde het verleden. Verdani was jong en ging over het handelen in het heden en Skuld was degene die de toekomst kon onthullen. Deze drie-eenheid zie je veel vaker terug in drie godinnen die samen de onschuld, de vruchtbaarheid en de verandering of dood vertegenwoordigen, ook wel de witte, de rode en de zwarte godin genoemd. In de overgang naar het Christendom zie je daarom de zwarte Madonna ontstaan. Onder de kathedraal van Chartres staat zij bijvoorbeeld bij een bron. Vaak zijn er kapelletjes of kerken ontstaan op oude cultusplaatsen waar de godin vereerd werd.


In een oud landschap kun je deze drie aspecten vaak terugvinden op drie verschillende plaatsen: een bos, een grote steen, een heuvel of een bron of rivier. Samen vormen zij dan een geheel.


Waar Vrouw Holle in ons sprookje als één persoon wordt afgebeeld, zie je in haar grote tanden nog het aspect van de dood. Het is het minst levendige en meest doodse van ons lichaam. In een ander verhaal schijnt de zon als ze haar haren kamt, sneeuwt het als zij de veren uitklopt en regent het als zij de was doet.


In de kleuterklas wordt het spinnenwiel tevoorschijn gehaald. Het is voor de kinderen fascinerend te zien hoe er draden ontstaan uit een ongevormde pluk wol. Het ritme van het trappen en het ronddraaien van het wiel spreekt hun behoefte voor ritme en herhaling aan en werkt heel rustgevend.


Astrid vd Vuurst de Vries

Schoolschaatsen klas 1 t/m 6

Lieve ouders,


Woensdag 28 februari gaan wij met de klassen 1 t/m 6 schaatsen!

De klassen vetrekken deze dag 08:45 van school. Fijn als alle kinderen op tijd op school zijn.


Veel ouders hebben zich inmiddels via de Klasbord berichten opgegeven als rij ouder en/of begeleider. Bedankt! Enkele intekenverzoeken staan nog open.

De IJsbaan Haarlem heeft een baanreglement en huisregels. Deze kunt u vinden op de website van de ijsbaan: www.ijsbaanhaarlem.nl/baanreglement. Belangrijk om te weten:Tijdens het schaatsen is het dragen van handschoenen verplicht. Stimuleer dat de kinderen een helm of – ten minste - een muts dragen.Ook is warme, comfortabele kleding en een waterdichte broek zeer aan te raden.Schaatsen maakt hongerig, dus denk ook aan goed gevulde broodtrommels.Kinderen die geen eigen schaatsen hebben kunnen deze huren op de schaatsbaan. De school geeft vooraf het totaal aantal kinderen door wat schaatsen komt huren, dus fijn als dit tijdig via de Klasbord berichten wordt doorgegeven.

De kosten voor de schaatsverhuur zijn 5,50 per paar en betalen jullie als ouders, vooraf, voor jullie eigen kind(eren). Dit loopt via de klassenouders per klas.

We hebben er zin in!

Groetjes Symone

Nieuws schoolpleincommissie

Afgelopen dinsdag is de schoolpleincommissie samen gekomen en de eerste plannen voor het vergroenen van ons schoolplein zijn een feit!

Samen met bureau Dolmans en klimaatburgemeester Ton, gaan we een brainstormmiddag organiseren om uiteindelijk uit te komen bij een ontwerp van een groen schoolplein. Voor dit ontwerp gaan we de kinderen, de leerkrachten maar ook jullie als ouders vragen om met ons mee te denken. Na de voorjaarsvakantie zullen we met de kinderen en leerkrachten een brainstormochtend hebben. De kinderen laten we op kunstzinnige wijze hun wildste ideeën aan ons kenbaar maken. Op donderdag 7 maart om 13:00u. en om 14:50u. willen jullie vragen om jullie ideeën met ons te delen bij onze kraam op het plein.

We hopen op veel inspireerde ideeën!


Aankondiging Lentemarkt

save the date!

Op woensdag 17 april zal klas 6 aansluitend aan school een kleine lentemarkt organiseren! Er worden leuke activiteiten voor jong en oud aangeboden door de zesde klassers. Er zullen allerlei kraampjes met zelfgemaakte dingetjes, tweedehands kleding, boeken, etc … zijn.

Er zal ook een café zijn door de kinderen gerund. En nog veel meer!
We kijken er vast naar uit! En zijn blij met uw komst!
Voor nu nog een hartelijke wintergroet!
Van klas 6

Horizon in klas 6 !!!


Van de Vlinderboom

Sfeerimpressie Kerstvakantie

Winterwonderland

We hebben genoten van de Kerstvakantie. De workshop dansen was wederom een succes, echt ieder kind heeft enthousiast mee gedaan. Het schaatsen met een grote groep kinderen viel ook goed in de smaak. En wat hebben we bij terugkomst genoten van de warme appelflappen. Prachtig waren ook de sneeuwvlokken die zijn geknipt, het leek wel toveren. We hebben ook met elkaar een heerlijke erwtensoep gekookt, een hele klus om alle groente te snijden, maar wat hebben we gesmuld. Het werken met flinterdunne servetten (decoupage) was een moeilijk werkje, maar wat leuk om te zien wat voor kunstwerken ervan zijn gemaakt.


Schoolvakanties 2023-2024

Voorjaarsvakantie: za 17 febr t/m ma 26 febr

Paasweekend: vrij 29 mrt t/m di 2 april

Meivakantie: za 27 april t/m zo 12 mei (incl hemelvaart)

Pinksterweekend: za 18 mei t/m ma 20 mei

Zomervakantie: za 20 juli t/m zo 1 sept


Studiedagen 2023-2024

Maandag 26 febr aansluitend aan de voorjaarsvakantie

Dinsdag 2 april aansluitend aan het paasweekend

Maandag 1 juli

Dinsdag 2 juli


Vrije middagen 2023-2024 les tot 13:00u

Vrijdag 16 februari Verkleedfeest

Donderdag 28 maart Paasviering

Vrijdag 26 april Sportdag

Vrijdag 17 mei Pinksterfeest

Vrijdag 31 mei Personeelsuitje

Maandag 24 juni Sint Jansfeest

Donderdag 18 juli laatste schooldag kleuters

Vrijdag 19 juli laatste schooldag klas 1 t/m 6 kinderen zijn om 11:00u uit


Schoolpresentatie 2023-2024

Dinsdag 12 maart schoolpresentatie inloop 8:30u start 8:45u


Klassenouder overleg met schoolleiding

Donderdag 30 mei 8:30u—9:30u lerarenkamer